Магній є важливим мінералом для людського організму. Він виконує чимало різних функцій та відіграє ключову роль у багатьох біохімічних процесах. Він необхідний для правильної роботи нервової системи, серця та м’язів. Саме він допомагає зберігати здоров’я кісток та зубів, регулювати рівень цукру в крові та підтримувати нормальний кровообіг. Саме тому важливо слідкувати за достатнім рівнем мінералу в організмі. Як це робити, розкажемо у цій статті.

Основні симптоми дефіциту

У разі нестачі магнію в першу чергу може розвиватись м’язова слабкість та зниження витривалості. Через це виникає слабкість, нездатність до виконання фізичних завдань та швидка стомлюваність. Нерідко можуть спостерігатись і інші симптоми: роздратованість, нервовість, зміни настрою тощо.

Нестача магнію має негативний вплив на нервову систему. Через це можуть з’являтися різні неврологічні симптоми. Серед найпоширеніших: тривога, розлади сну, підвищена чутливість до стресу. В деяких випадках може спостерігатися депресія, нервова напруженість та нервовий тик.

Нерідко дефіцит магнію в організмі проявляється через м’язові скорочення та судоми, адже мінерал має прямий вплив на м’язову функцію. В таких випадках у людини можуть з’явитися м’язові спазми та болі.

Нестача магнію впливає й на якість сну, через що може виникати безсоння або різні проблеми. У людини з дефіцитом магнію в організмі можуть розвиватися складнощі з засипанням. Часте пробудження вночі — ще один з проявів.

Також нестача магнію в організмі може викликати порушення травлення. В таких випадках можуть виникати різні проблеми зі ШКТ на кшталт запору, діареї, неприємних відчуттів у животі тощо.

У людей з дефіцитом магнію нерідко виникають серцеві розлади: порушення серцевого ритму, аритмія, підвищений артеріальний тиск тощо. Також нестача мінералу може впливати на міцність кісток та зубів, через що в деяких випадках розвивається остеопороз.

Загалом недостатня кількість магнію в організмі призводить до різноманітних проблем зі здоров’ям. Найчастіше страждають серцево-судинна та нервова системи. Втім нерідко виникають й проблеми з м’язами, сном та травленням. Дефіцит магнію сприяє розвитку різноманітних хронічних захворювань.

Як запобігти нестачі магнію?

Щоб не допустити дефіциту магнію, варто за можливості забезпечити його достатню кількість в організмі. В першу чергу слід приділити увагу своєму харчуванню. Велика кількість магнію міститься у злакових продуктах. Саме тому варто вживати овес, рис, пшеницю, ячмінь та інші злаки. Міститься мінерал в насіннях та горіхах. Тож додайте до раціону насіння гарбуза, соняшнику, сезаму та льону. Не треба забувати й про горіхи: волоський, мигдаль, фундук та кеш’ю.

Зелені листяні овочі містять велику кількість магнію. Тому варто вживати шпинат, кріп, петрушку. Значна кількість мінералу міститься в сочевиці, нуті та квасолі. Не треба нехтувати морепродуктами: зокрема, морськими водоростями. Соя та соєві продукти — чудові джерела мінералу. Обов’язково слід вживати помідори, банани, авокадо тощо.

На десерт можна їсти сухофрукти: абрикоси, інжир та родзинки. Ці продукти містять певну кількість магнію. Цікаво, що темний шоколад теж є ефективним у боротьбі з нестачею мінералу: чим вищий вміст какао у виробі, тим більша кількість магнію.

Втім слід пам’ятати, що засвоєнню магнію можуть зашкодити інші речовини. Серед них:

  • кальцій;
  • фосфати;
  • цинк;
  • діуретики.

Також засвоєнню магнію шкодить вживання алкоголю. Саме тому слід мінімізувати його кількість або ж відмовитись від нього.

Ефективним є також вживання харчових добавок. Наприклад, треба купити L-Треонат Магнія від Bluebonnet Nutrition, який ефективно бореться з нестачею магнію. Така біодобавка дієва при нестачі сил, розладах нервової системи, порушеннях пам’яті, непрохідності судин та артерій тощо.

Магній є важливим мінералом, необхідним для нормального функціонування організму. У разі його нестачі можуть розвиватись різні захворювання, значно погіршуватись самопочуття та якість життя. Підтримувати достатню кількість мінералу в організмі дозволяє правильне харчування, насичене продуктами — джерелами магнію. Також результат приносить додаткове вживання спеціальних харчових добавок.