Україною котиться хвиля протестів звичайних громадян, які обурюються тратами із місцевих  бюджетів на непотрібні під час війни заходи та ремонти. 15 листопада таку акцію оголосили жителі міста Переяслав, які зібралися біля міської ради, вимагаючи зустрічі з очільником громади Вячеславом Саулко.

Серед мітингувальників були представники 137-го батальйону територіальної оборони Бориспільщини. Про наміри людей свідчили плакати, які вони тримали в руках: «Ремонтам – ні, сакурам – ні! Все для ЗСУ».

Новини Переяслав повідомляють, що голова міста зустрівся з людьми, запросивши їх до сесійної зали – всього там зібралося приблизно 50 чоловік. Основною вимогою їх було припинення витрачання коштів на благоустрій міста, і передача грошей у військові частини. 

В свою чергу, Вячеслав Саулко навів аргументи того, чому такі вимоги є неможливими для здійснення. За його словами, вилучати кошти з міського бюджету можна виключно у відповідності до правових норм. А тому надавати допомогу Збройним Силам міська рада може лише методом субвенції або ж за запитом військових. 

Громада в особі міської ради не має повноважень для закупівель – вона може лише виділяти кошти. Очільник Переяслава запевнив, що він отримує повну інформацію щодо отриманих запитів. Проте він не може дати вказівку на закупку озброєння –  цим має займатися військова адміністрація, використовуючи тендерний спосіб на основі виділених громадою коштів. Тому головною задачею міськради є погодження питання надання таких коштів – наприклад, у поточному році їх було виділено 8 мільйонів 295 тисяч гривень.

Інший запит, які висували протестувальники – це ознайомлення з детальним звітом стосовно витрат військовими частинами виділених грошей. Зокрема, вони вимагали точних цифр, як саме розподілялися ці кошти. Як зазначили мітингувальники, безконтрольні субвенції можуть призвести до розкрадання, а не йти на потрібне армії озброєння. Адже по факту виходить так, що міськрада прийняла рішення виділити кошти, армія їх отримала. Проте ці гроші належать громаді, а тому її представники хочуть знати, чи насправді вони використалися на дрони чи інше озброєння, а не пішли в кишеню зацікавлених осіб. 

Вячеслав Саулко висловив готовність виконати цю вимогу, пообіцявши направити відповідне звернення до отримувачів коштів. За його словами, від нього не було жодної відмови військовим, але як використовувати цю допомогу – вирішують лише Збройні Сили. Отриману відповідь на ці запитання він донесе до відома представників громади.

Але протестувальники не були налаштовані на конструктивну бесіду, зчинивши галас у залі, та вимагаючи відставки очільника міста. На відмову голови розмовляти з присутніми в такому тоні декілька людей перекрили йому вихід із зали. Більш того, правоохоронцям довелося стримувати окремих жінок, які рвалися до Вячеслава Саулко. В результаті для нього довелося викликати Швидку допомогу. Після того, як очільник міста покинув залу, дехто з представників громади почали складати лист-заяву з метою збору підписів про зняття повноважень з Переяславського міського голови. 

Які насправді правові питання фінансування потреб військових за рахунок міських бюджетів? Детальну інформацію з цього приводу у відповідності до норм українського законодавства надає портал proslav.info. Серед актуальних питань – що таке видатки місцевих бюджетів у повному переліку, за якою процедурою вони здійснюються,  якими повноваженнями наділяються місцеві органи, а також, за якою процедурою громади можуть передавати міжбюджетні трансфери.